Over Barend

Over Barend Houtsmuller

Kunst en techniek gaan bij fotograaf Barend Houtsmuller (1953) hand in hand. Al heel jong raakt Barend in de ban van de camera obscura. Vlak voor zijn afstuderen aan de TU Delft breekt hij abrupt de studie af. In de Verenigde Staten en Venetië ontdekt hij de mogelijkheden van de fotografie als pure kunstvorm. Zijn leermeesters zijn onder anderen Ansel Adams, Nathan Lions, Duane Michals, JeanLoup Sieff en Christian Vogt.

De motor van zijn artistieke ontwikkeling wordt aangedreven door nieuwsgierigheid en perfectionisme. Lange tijd was het vrouwelijk naakt zijn belangrijkste onderwerp. In zijn nooit eindigende zoektocht naar vernieuwing en intensivering van zijn beeldtaal schuwt hij het experiment niet.
Sinds enige tijd gegrepen door de mogelijkheden van Kunstmatige Intelligentie voor het creëren van beeld – de zgn. Promptografie – brengt Barend onverenigbare werelden bij elkaar tot bevreemdende schoonheid, vaak met een vleugje humor.

Barend exposeerde en exposeert in musea, galeries en kunstmanifestaties. Zijn werk is onder meer te vinden in het Rijksprentenkabinet van Het Stedelijk Museum in Amsterdam, de International Polaroid Collection te Wenen, de Bibliothè­que Nationale in Parijs, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en in diverse andere collecties, waaronder veel particulieren.

Hij stond aan de vooravond van de oprichting van het Fotomuseum Rotterdam. Samen met Bas Vroege en Luuk Huiskes vormde hij in 1980 Galerie & tijdschrift Perspektief, wat later het Nederlands Foto instituut (NFI) geworden is.

Het werk van Barend wordt met regelmaat gepubliceerd in fotomagazines als ZOOM, Foto en Professional Camera en hij publiceerde in drie boeken van FeierAbend Verlag:

  • The Body, The Finest Collection of Esthetic Nude Art Photography ISBN 9783899853087 (2006)
  • The Best of International Nudes Photography ISBN 9783939998822 (2011)
  • The Best Of International Fetish Photography, ISBN 9783939998778 (2013)

En twee monografieën:

  • The Other Side of The Light”, uitgave Bert Bakker, NL (1984)
  • Verweven-Raw beauty” BHP Publishing, ISBN 9789082232806 (2014)

Prijzen/ Awards:

2016               Black & White Spider Portfolio award: Nude (USA).

2014               Black & White Spider Porfolio award: People (USA).

2012               PF 1e prijs portfolio award (NL).

2012               Black & White Spider Portfolio award: Fashion (USA).

2003               2e prijs International Library of Photography, Owings Mills, (USA).

Kunstfotografie

Bekijk ook kunstfotografie van Barend Houtsmuller.